DELOVNO SREČANJE NA PODRUŽNIČNI ŠOLI V BUDANJAH

V letošnjem šolskem letu se je tudi naša podružnična šola v Budanjah priključila projektu Teden vseživljenjskega učenja in k šolskim dogodkom povabila krajane in tako omogočila učencem in krajanom uvidenje za učenje v lokalnem okolju.

V sredo, 15. maja 2019 smo tako na šoli izvedli delavnice, na katere smo povabili krajane. Ti so nam predstavili dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo tako poklicno kot tudi ljubiteljsko.

Organizirali smo štiri delovne skupine. Delo je potekalo na dveh lokacijah, in sicer na  terenu kot tudi v šoli. V jedilnici šole so se zbrali učenci, ki so se pod vodstvom domačinke Alenke Kodele preizkusili v slaščičarski delavnici. Najprej jim je ga. Alenka predstavila veščine, ki so potrebne pri upravljanju poklica slaščičarja. Za tem pa so učenci začeli z delom. Oblikovali in pekli so rogljiče in čokoladne piškote.  S keksi so pogostili tudi vse preostale sošolce, ki so jih pohvalili za njihove pekovske mojstrovine.

V drugi skupini so bili zbrani učenci, ki radi ustvarjajo s papirjem. Skupino so vodile ga. Anja Praček, Hilda Koren in Jožica Kodele. Učenci so pod njihovim vodstvom ustvarjali rože iz krep papirja. Vsi so bili pri delu vztrajni in kreativni. Tako so izpod njihovih prstov nastajal manjše in večje živopisane rože, ki so učilnico spremenile v cvetoč vrt. Šopki, ki so jih ob tej priložnosti ustvarili, pa bodo krasili tudi njihove domove.

Gospod Jernej Krašna je učencem predstavil delo trsničarja. S pomočjo krajših posnetkov, fotografij, plakata in delovnih pripomočkov so učenci spoznali proces razvoja mladike do trte. V zimskem času doma trsničar vso pozornost usmeri v  pripravo podlage in cepičev, cepljenje, parafiniranje, polaganje v žagovino, siljenje (pospeševanje rasti), priprava cepljenk za sajenje. Konec aprila na pripravljeno njivo s pomočjo delovnih strojev postavi folijo in namakalni sistem. V začetku maja cepiče sadijo. Do jeseni skrbi za cepiče s pletjem, zalivanjem, škropljenjem, vršičkanjem in pregledovanjem. Jeseni trte z njive spravi v hladilnico, kjer čakajo na kupce. Učenci so predstavitev in vzgojo trte zbrano poslušali in ob tem imeli mnogo vprašanj.

Z učenci, ki so si izbrali ogled čebelarstva, smo se odpravili na domačijo gospoda Franca Krašna. Ta nas je lepo pripravljen pričakal in nam najprej predstavil razvojni cikel čebel, nato pa nam je pokazal še vse pripomočke, ki sodijo k samemu delu s čebelami. Ogledali smo si notranjost panja. Praktično nam je predstavil postopek pridobivanja medu, na koncu pa smo se vsi skupaj posladkali s čebeljimi proizvodi ( med, propolis, cvetni prah in medenjaki).

 

Pripravljenost in delo vsakega posameznika  v delovni skupini je bil ključnega pomena za uspeh našega projekta. Vsi, ki smo bili ta dan na šoli, smo s skupnimi dejavnostmi ustvarili medgeneracijski most.

 

Kolektiv PŠ Budanje

 

 

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja