Medgeneracijski pogovor na PŠ Budanje

 

V mesecu februarju so učenci na šoli zbirali stare predmete in vzporedno s tem tudi gostili starejše krajane, ki so učencem prikazali kulturno dediščino na vasi in s tem prikazali tudi delček življenja iz preteklosti.

Tako sta nas obiskali Anica  Kodele in njena mama Ana, ki sta otrokom predstavila kolovrat in način predenja ter uporabo volne za različne namene.

Domačin Edo Krašna  in Valentina Kogoj sta otroke s pripovedovanjem usmerila v preteklost kraja in šolstva. Učenci so preko pripovedi in ogledov zvezkov ter fotografij spoznavali dogodke, ki jih je ga. Valentina doživljala kot učenka in kasneje tudi kot učiteljica pri nas in v tujini in sicer na Švedskem.

V svet pred domačim pragom  skozi čas je nas je popeljal  g. Edo Krašna in njegova pripoved je obsegala različna področja delovanja na vasi. Učenci so ob pripovedovanju spoznali, da so se domačini v preteklosti ukvarjali s kmetijstvom, poudaril je, da so bili in so krajani znani po pridelovanju okusnih marelic, ki so jih včasih vozili prodajat v lesenih škatlah vse do Koroške.

Bili so tudi mojstri, saj so imeli na vasi tudi krojače, čevljarje, zidarje, kolarje, izdelovali so tudi metlice in po tej dejavnosti tudi dobili svoj vzdevek »metličarji.« Poleg metlic kot simbol kraja so tako učenci spoznali še vrsto drugih predmetov in njihovo namembnost,  ki so jih krajani uporabljali včasih pri vsakdanjih opravilih in so jim olajšala delo.

Dediščino Budanj so tako učenci spoznavali s produktivnim pogovorom med različnimi generacijami.

S spoznavanjem načina življenja v preteklosti bodo tako naši učenci lažje razumeli sedanjost domačega kraja in bodo aktivni graditelji prihodnosti domače vasi in širšega okolja.

  

Darja B. Furlan

 

Ta vnos je bil objavljen v Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja